Sıkça Sorulan Sorular

Dijital takograf nedir (DTCO 1381)?
Dijital takograf ticari araç sürücü ve yardımcı sürücüleri için sürüş ve dinlenme sürelerini kaydeden elektronik bir sistemdir. Aynı zamanda araç hızı, katedilen mesafe ve sistemle ilişkili paramatreler de kaydedilir. Veriler, takograf cihazının dahili hafızasında (yığınsal hafıza) ve sürücüye özel akıllı kartlar (sürücü kartları) içinde saklanır. AB Komisyonu dijital takograf sistemininin, önümüzdeki birkaç yıl içinde kağıt çizelge kullanan mevcut AT(EC) takografların yerini almasına karar verdi. Bu kararın yasal dayanağı (EC) No 2135/98 ve No 1360/2002 yönetmelikleridir.
Sayısal takograf nedir?
Sayısal takograf özel veya farklı bir cihaz değildir. Dijital ve sayısal takograf aynı cihazları ifade etmektedir. Yönetmeliklerde de belirtildiği üzere genel ve yaygın kullanım dijital takograf şeklindedir.
DTCO 1381 Nedir?
DTCO, Dünya takograf sektörünün market lideri Continental VDO firmasının dijital takografına verdiği isimdir. Dijital Takograf (Digital TaChOgraph) kelimesinin harflerinden oluşmaktadır. 1381 numarası ise ürünün kod numarasını ifade etmektedir.
TIS-Web Nedir?
TIS-Web, Dünya takograf sektöründe öncü olan Continental VDO firması tarafından üretilmiş AB ve AETR ülkelerinde on binlerce firmanın kullandığı güvenli bir veri indirme, arşivleme ve analiz programıdır. İsmin ilk kısmı (TIS), Takograf Bilgi Sistemi (Tachograph Information System) kelimelerinin İngilizce baş harflerinden oluşmaktadır. Web kısmı ise online sistemi ifade etmektedir.
www.my-fis.com nedir?
TIS-Web programına erişimin gerçekleştirildiği web sitesinin adıdır. İngilizce, benim (my) ve filo bilgi sistemi (Fleet Information System) kelimelerinin baş harfleriyle oluşturulmuştur. Sisteme erişim bu web sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Ayrıca ozkorkmaz.com/takograf/tis-web/ web sitesinin ana sayfasında bulunan giriş butonuna tıklayarak da erişebilirsiniz.
TIS-Web hangi regülasyonları baz alarak raporlama yapmaktadır?
TIS-Web temel olarak AB sürüş ve çalışma süreleri regülasyonunu ve AETR yönetmeliğini baz almaktadır. Türkiye’de çalışma ve dinlenme süreleri ise AETR temel alınarak yürütülmektedir. Mevcut durumu ile TIS-Web size, hem AB hem de yerel kapsamda değerlendirme yapma şansı sunar. Ayrıca yönetmeliklerde yapılacak değişiklikler anında sisteme uyarlanır ve TIS-Web güncel hale getirilir.
TIS-Web Yerel yönetmeliklerle uyumlu mudur?
Türkiye’de çalışma ve dinlenme süreleri ise AETR temel alınarak yürütülmektedir. Mevcut durumu ile TIS-Web size, hem AB hem de yerel kapsamda değerlendirme yapma şansı sunar. Ayrıca yönetmeliklerde yapılacak değişiklikler anında sisteme uyarlanır ve TIS-Web güncel hale getirilir.
TIS-Web ile arşivleme nasıl gerçekleştirilmektedir?
TIS-Web ile verileriniz sadece sizin tarafınızdan erişilebilen bir sunucu üzerinde saklanır. Uygun donanımlarla sürücü kartlarından ve dijital takograf hafızasından indirdiğiniz verileri çevrimiçi olarak TIS-Web’e aktarabilirsiniz. Daha sonra www.my-fis.comweb sitesi üzerinden erişebileceğiniz web ara yüzü ile verilerinizi size ayrılmış olan sunucuya aktarabilirsiniz. Verilerinize istediğiniz zaman, istediğiniz yerden ulaşabilirsiniz.
Web tabanlı bulut arşivleme ve değerlendirme ne demektir?
Web tabanlı bulut sistemi, kullanıcıların verilerini yüksek güvenlikli sunucularda depolamasını sağlayan teknolojik bir altyapıdır. Bu sistem ile her türlü probleme karşı verilerinizi güvene almış olursunuz. Günümüzde yoğun bir şekilde kullanılan bu teknoloji sayesinde TIS-Web, tüm Avrupa Birliği ülkeleri ve AETR ülkelerinde aynı anda on binlerce kullanıcı ve firma tarafından, yüz binlerce araç ve sürücünün verilerinin saklanması için 10 yıldır kullanılmaktadır.
Dijital takograf verilerimi neden bir sunucuda depolamalıyım?
Dijital takograf verileri yasal olarak kaydedilen ve yönetmeliklere göre arşivlenmesi gereklilik arzeden verilerdir. Bu sebeple gereği halinde bu verilerin ibraz edilmesi önemlidir. Herhangi bir kayıp yaşanması ihtimalini yok etmek amaçlı olarak geliştirilen web tabanlı hizmetlerle verilerinizi yüksek derece de güvenli olarak depolayabilirsiniz. Yangın, sel gibi doğal afetler de dahil olmak üzere, bilgisayarınızın çökmesi, bozulması v.b. durumlarda veri kaybı yaşamamak için web tabanlı arşivleme tercih edilmektedir.
Dijital takograf verilerini neden arşivlemeliyim?
Dijital takograf verileri yasal yönetmeliklerce belirlenmiş kurallara uygun olarak kaydedilen bilgilerdir ve yine yönetmeliklerle belirlendiği üzere periyodik olarak arşivlenmek durumundadır. Verilerinizin güvenli şekilde arşivlenmesi yasal platformlarda ve kontrollerde problem yaşamamanız anlamına gelir. Verilerinizi arşivlemek sizin güvenliğiniz açısından önemlidir.
TIS-Web’in şirketim için faydaları nelerdir?
TIS-Web ile sadece verilerinizi arşivlemekle kalmaz detaylı onlarca rapor ile veri analizi gerçekleştirebilirsiniz. Araçlarınızın belirlediğiniz periyodlardaki gerçek kilometrelerini görebilirsiniz. Ayrıca sürücülerinizin çalışma ve dinlenme sürelerini, ihlallerini istediğiniz dönemler için görüntüleyebilirsiniz. TIS-Web ile işlenen tüm veriler yasal veriler olduğu için, resmi ve hukuki durumlarda da bu rapor ve verileri kullanabilirsiniz.
TIS-Web’i Google Chrome tarayıcı ile kullanabilir miyim?
Mevcut sürüm ile TIS-Web’in Google Chrome web tarayıcısı ile kullanılması henüz mümkün değil. Ancak 2013 yılı içerisinde planlanan iyileştirmeler ve yeni yazılım platformu ile bu erişimin mümkün olması planlanmaktadır.
TIS-Web’i Mozilla Firefox tarayıcı ile kullanabilir miyim?
Mevcut sürüm ile TIS-Web’in Mozilla Firefox web tarayıcısı ile kullanılması henüz mümkün değil. Ancak 2013 yılı içerisinde planlanan iyileştirmeler ve yeni yazılım platformu ile bu erişimin mümkün olması planlanmaktadır.
TIS-Web ile yuvarlak analog takograf kağıtları üzerindeki bilgileri arşivleyebilir ve değerlendirebilir miyim?
Evet. TIS-Web ile eski analog cihazlarınız ile kullanılan diyagram kağıtlarını, özel bir tarayıcı ile taratarak dijital format ile web tabanlı olarak arşivleyebilir ve raporlayabilirsiniz. Araç ve sürücülere ilişkin raporlamaları tıpkı dijital takograflarda olduğu gibi gerçekleştirebilirsiniz.
“İstemci yazılımı kurulumu bulunamadı” hatası alıyorum?

Açıklama:

TIS-Web girişi gerçekleştirildikten sonra program ara yüzüne ulaşma aşamasında “istemci yazılımı kurulumu bulunamadı” v.b. bir uyarı ile karşılaşılması

Olası sebepler:

  • TIS-Web programına erişim Internet Explorer dışında bir web tarayıcı ile gerçekleştiriliyor olabilir.
  • TIS-Web’in çalışması için gerekli iki güvenlik paketi yüklenmemiş olabilir. Gerekli güvenlik paketlerini.
  • http://ozkorkmaz.com/guncellemeler/ linkinde, TIS-Web kurulum başlığı altında bulabilirsiniz. Yüklemeye ilişkin detayları ise http://ozkorkmaz.com/dokumanlar/ linkinde “Kılavuzlar” başlığı altında TIS-Web Hızlı Kurulum Kılavuzu adıyla bulabilirsiniz.
  • Erişimin sağlandığı bilgisayar formatlanmış olabilir veya değiştirilmiş olabilir bu nedenle yeni sistem veya bilgisayar üzerinde güvenlik paketi yüklemeleri bulunmamaktadır. Üstte belirtilen maddedeki açıklamalara uygun olarak yüklemeyi gerçekleştirin.
TIS-Web’e yeni almış olduğum bilgisayarımla giriş yapamıyorum. Neden?
TIS-Web’e erişmek için internete bağlı herhangi bir bilgisayar yeterlidir. Ancak, sistemin çalışabilmesi için iki küçük program paketinin (Microsoft Visual C++ ve TIS-Web İstemci Yazılımı) bilgisayarınıza yüklenmesi gerekmektedir. İlgili paketlere http://ozkorkmaz.com/dokumanlar/ adresinde kurulum başlığı altından ulaşabilirsiniz. Kuruluma ilişkin detaylı bilgilere http://ozkorkmaz.com/dokumanlar/ linkinde “Kılavuzlar” başlığı altında TIS-Web Hızlı Kurulum Kılavuzu adıyla bulabilirsiniz.
TIS-Web kullanımı için internet erişimine ihtiyacım var mı?
TIS-Web web üzerinden çalışan bir uygulama olduğu için internet erişimi gerekmektedir. Uygun internet bağlantısı ile verilerinizi arşivleyebilir ve raporlayabilirsiniz.
Takograf cihazından indirdiğim verileri TIS-Web’e aktaramıyorum. Aktarma esnasında kırmızı çarpı işareti alıyorum?

Açıklama:

Downloadkey indirme cihazı içerisindeki verilerin, sunucuya aktarımı esnasında, aktarım ekranında plakaların solunda kırmızı çarpı işareti beliriyor.

Downloadkey II veri indirme cihazının dahili yazılımına ait veri indirme yapılandırması ve TIS-Web veri indirme yapılandırması birbirinden farklı olabilir. Yapılandırma ayarlarına ilişkin olarak http://ozkorkmaz.com/dokumanlar/ linkinde “Kılavuzlar” başlığı altında bulunan Downloadkey Yapılandırma Kılavuzu adlı dokümanı inceleyebilirsiniz.

Olası sebepler:

  • İndirilmiş veriler bozuk olabilir. Verileri tekrar indirmeyi deneyin. Problem hala devam ediyorsa satış temsilcinize başvurabilir veya web sitemiz üzerindeki “Bize Ulaşın” linkinden bize ulaşabilirsiniz.
Downloadkey veri indirme cihazı ile DTCO dijital takograf’dan veri indiremiyorum?

Açıklama:

Downloadkey II veri indirme cihazı ile dijital takograf üzerinde veri indirme işleminde hata meydana gelmesi.

Olası sebepler:

  • Dijital takograf DTCO 1381 cihazına, verileri indirme yeteneğine sahip geçerli bir kart (şirket kartı, servis kartı, kontrol kartı) takılmamış olabilir. Bu durumda Downloadkey II ile dijital takograf (sayısal takograf) üzerinden veri indirilmesi mümkün değildir. Kart olmaksızın veri indirme işlemi gerçekleştirilmek istendiğinde Downloadkey II veri indirme cihazı üzerinde bulunan “download error” ışığı yanacaktır.
Downloadkey II veri indirme cihazını nasıl yapılandırabilirim?
Downloadkey II veri indirme cihazı kendi hafızasına ve yazılımına sahiptir. Dahili yazılımı ile veri indirme işleminizi yapılandırabilir, aynı zamanda indirilmiş verilere göz atabilirsiniz. Dahili yazılım çalışması için bilgisayarınızda java kurulu olması gerekmektedir. Güncel Java versiyonu ve yükleme için http://www.java.com/tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Downloadkey II yapılandırması hakkında detaylı bilgi için http://www.intermobil.com.tr/takograf/tis-web/dokumanlar.php linkinde kılavuzlar başlığı altında, Downloadkey Yapılandırma Kılavuzu adlı dokümanı inceleyebilirsiniz.
Downloadkey II cihazını nasıl güncelleyebilirim?
Downloadkey II cihazınızı TIS-Web web sitesi http://ozkorkmaz.com/guncellemeler/ linkinde, güncelleme başlığı altındaki linkten indireceğiniz programı ile güncelleyebilirsiniz. Bu güncelleme (sürüm 1.22.13) sonrasında otomatik güncelleme özelliği cihazınıza eklenmiş olacaktır. Bu sayede artık yeni bir güncelleme olduğunda uyarı bildirilecek ve güncelleme işlemi otomatik olarak gerçekleşecektir. Güncellemenin nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin kılavuzuhttp://www.intermobil.com.tr/takograf/tis-web/dokumanlar.php linkinde kılavuzlar başlığı altında, Downloadkey Güncelleme Kılavuzu adıyla bulabilirsiniz
Yeni bir yönetmelik çıktı, TIS-Web’de ne tür ayarlamalar yapmalıyım?
TIS-Web, web tabanlı çalıştığı için her zaman günceldir. Örneğin ilgili regülasyonlarda bir değişiklik yapıldığı takdirde TIS-Web otomatik olarak güncellenir ve yeni regülasyon kapsamında hizmete hazır hale gelir. Sizin herhangi bir güncelleme, değişiklik veya ayarlama yapmanız gerekmez. Sadece oturum açın ve otomatik olarak güncellenmiş TIS-Web’i kullanmaya devam edin.
TIS-Web’i düzenli olarak güncellemelimiyim?
TIS-Web internet tabanlı çalıştığı için sizin herhangi bir güncelleme, değişiklik veya ayarlama yapmanız gerekmez. Sadece oturum açın ve otomatik olarak güncellenmiş TIS-Web’i kullanın.
TIS-Web’i Türkçe olarak kullanabilirmiyim?
TIS-Web Ülkemizde Türkçe olarak kullanımdadır. Bunun dışında TIS-Web hali hazırda yaklaşık 40 dilde kullanılabilir durumdadır.
TIS-Web’i nasıl kurabilirim?
TIS-Web normal durumda kurulum gerektirmez. Ancak otomatik yapılandırma işlemi için bazı tarayıcı ayarlamaları yapmak gerekir. Alternatif olarak gerekli güvenlik paketlerini http://ozkorkmaz.com/guncellemeler/ linkinde, TIS-Web kurulum başlığı altında bulabilirsiniz. Yüklemeye ilişkin detayları ise http://www.intermobil.com.tr/takograf/tis-web/dokumanlar.php linkinde “Kılavuzlar” başlığı altında TIS-Web Hızlı Kurulum Kılavuzu adıyla bulabilirsiniz.
İşten ayrılan sürücülerin indirme zamanları hatırlatıcılarını nasıl kapatabilirim?
Eğer bir sürücü işten ayrıldı ise o sürücüye ait hatırlatmaları almamak için sürücünün işten ayrılma tarihini sisteme girmeniz yeterlidir. İşlemin nasıl gerçekleştirileceğine dair detaylı bilgiyi, http://ozkorkmaz.com/dokumanlar/ linkinde “Kılavuzlar” başlığı altında bulunan, Sürücü Yapılandırma isimli dokümanda bulabilirsiniz.
Administrator (yönetici oturumu) hatası alıyorum, ne yapmalıyım?

Açıklama:

TIS-Web’e giriş ekranında “Administrator (yönetici oturumu) açılmadığına” ilişkin hata gösterilmesi.

Olası sebepler:

  • Windows 7 işletim sisteminde Internet Explorer oturumu yönetici olarak açılmamış. Internet Explorer simgesine sağ tıklayıp (1) yönetici olarak çalıştır (2) seçin. Akabinde sisteme girişinizi yapabilirsiniz.
  • Bilgisyarım altında C klasörü içerisindeki “VKISClnt” isimli dosyanın okuma ve yazma izinlerinde bir problem olabilir.
S.S.S
İnternet Explorer kullanıyorum ancak oturum açamıyorum?

Olası Sebepler:

  • Dijital takograf DTCO 1381 cihazına, verileri indirme yeteneğine sahip geçerli bir kart (şirket kartı, servis kartı, kontrol kartı) takılmamış olabilir. Bu durumda Downloadkey II ile dijital takograf (sayısal takograf) üzerinden veri indirilmesi mümkün değildir. Kart olmaksızın veri indirme işlemi gerçekleştirilmek istendiğinde Downloadkey II veri indirme cihazı üzerinde bulunan “download error” ışığı yanacaktır.
Şifremi unuttum ne yapmalıyım?
TIS-Web giriş şifrenizi hatırlamıyorsanız ve daha önce mail adresi tanımlaması yaptıysanız, ilk denemenizden sonra aktif hale gelen şifremi unuttum kutucuğu ile şifrenizin gönderilmesini talep edebilirsiniz. Eğer hiçbir şekilde şifrenize erişemiyorsanıztıs@intermobil.com.tr mail adresinden şifre talebinde bulunabilirsiniz. Başvurunuza istinaden eski şifreniz sıfırlanarak yeni şifreniz mail yoluyla size iletilecektir.
Verileri aktarmak için Downloadkey sekmesine tıkladığımda birkaç saniye sonra sayfa kapanıyor, ne yapmalıyım?
Internet explorer üzerinde kurulu harici bir arama çubuğu veya eklenti buna sebep oluyor olabilir. Gerekli olmayan veya kullanılmayan araç ve arama çubuklarını sisteminizden kaldırarak sorunu çözebilirsiniz.
Bilgisayarımın 32 veya 64 bit olması herhangi bir sorun yaratır mı?
TIS-Web uygulamasını kullanabilmek için bilgisayarınızın 32 veya 64 bit olması fark etmez. Her iki işletim sistemi türünde de sistem kullanılabilir.
Yasal Arşiv’de bazı araçların bazı günleri için kırmızı soru işareti ve “Arşiv verisi yok” uyarısı alıyorum, ne yapmalıyım?

Açıklama:

Kırmızı soru işareti olan günler arşivlenmiş veri bulunmayan günleri ifade etmektedir.

Olası Sebepler:

  • Tüm indirilmiş veriler TIS-Web’de arşivlenmemiş olabilir.
  • İndirme cihazı (downloadkey) yanlış yapılandırılmış olabilir (Ör. Sadece belirlenmiş bir tarih aralığının indirilmesine ayarlanmış olabilir.) Detaylı bilgi için http://ozkorkmaz.com/dokumanlar/ linkinde kılavuzlar başlığı altında, Downloadkey Yapılandırma Kılavuzu adlı dokümanı inceleyebilirsiniz.
Yasal Arşiv’de bazı araç ve sürücüler için bazı günler sarı olarak işaretli ve “Aktivite yok” uyarısı alıyorum, ne yapmalıyım?

Sarı olarak işaretlenmiş günler için arşivlenmiş herhangi bir sürücü veya araç verisi bulunmamaktadır.

Olası Sebepler:

Sürücü kartı için,

  • Sürücü kartı daha önce kullanılmamış olabilir.
  • Sürücü kartı belirtilen dönem için daha önce kullanılmamış olabilir.
  • Veri indirme işleminin yapıldığı günden önceki birkaç gün kullanılmamış olabilir.

Takograf hafızası için,

  • Bir önceki veri indirme işlemi başka bir firmanın şirket kartı ile yapılmış olabilir. Bu sebeple yeni indirilecek olan veriler diğer şirketin kartına tahsis edilmiştir ve indirilmez.
  • Takograf cihazının elektrik bağlantısı kesildiği için veri kaydı yapılmamıştır.
Bazı sekmeleri açtığımda “tamam” v.b. düğmeleri görüntüleyemiyorum, ne yapmalıyım?

Açıklama:

Özellikle veri indirme menüsünde, Downloadkey sekmesi tıklandığında açılan sayfa da “tamam” v.b. botunlar görünmemektedir.

Olası Sebepler:

  • Internet Explorer tarayıcı ayarlarından yakınlaştırma işlemi yapılmış olabilir.
  • Yakınlaştırma tekerleği bulunan farelerde, ctrl tuşuna basarak fare üzerindeki yakınlaştırma tekerleği ile ayarlama yapılabilir.
Verileri sisteme aktardım ancak, aktardığım verileri sistemde göremiyorum?
Olası Sebepler:
  • Sisteme aktarılan verilerin incelenebilir olması için sunucularda hazırlanıp, işlenmesi gerekmektedir. Bu süre çok uzun olmamakla birlikte aktarılan verilerin miktarına ve sistemde kayıtlı verilerin boyutlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Downloadkey Nedir?
Takograf ve veri yönetimi konusunda market lideri VDO tarafından geliştirilmiş dijital takograf verilerinin indirilmesi için kullanılan veri indirme cihazıdır. Alanında o kadar popüler olmuştur ki benzer özellikteki tüm ürünlere artık bu isim ile hitap edilmektedir.
Downloadkey Pro Nedir?
Downloadkey II ürün grubunun yerine kullanılmaya başlanmış yeni veri değerlendirme ürünüdür. Çalışma mantığı tamamen Downloadkey II ürünü ile aynıdır. Farklı olarak sürücü kartlarının okunabilmesi için dahili çip kart okuyucu ve hızlı kontrol işlemi gerçekleştirmek için dahili dokunmatik bir ekrana sahiptir.
Herhangi bir şey yapmamama rağmen TIS-Web ara yüzünde değişiklikler oldu ne yapmalıyım?
TIS-Web sürekli geliştirilen bir yazılım platformudur. Yeni yönetmeliklere ve kullanıcı taleplerine uygun bir şekilde düzenli olarak güncellenir. Yeni özellikler ve yeni raporlar eklenir. Bu sebeple dönem dönem sistem ve hizmette değişiklikler olması muhtemeldir.
Yetkisiz kişilerin DTCO'da kayıtlı verilere erişimleri nasıl engellenmektedir?
Takografa entegre yığınsal bellekteki verilere ancak uygun tipte bir takograf kartıyla erişilmesi mümkündür. DTCO dahili yığınsal hafızasında kayıtlı olan firmayla ilişkili tüm veriler sadece filo yöneticisi/yetkilisi tarafından şirket kartı olarak tanımlanan yetkilendirme anahtarı ve bilgileri içeren kart vasıtasıyla indirilebilir. Denetim birimlerine ise, kontrol kartı ile takograf cihazının dahili yığınsal hafızasında ki tüm bilgilere erişim izni sağlanır.
DTCO verilerinin arşivlenmesi için bir zorunluluk olacak mı?
AB üye ülkeleri ve AETR katılımcı ülkelerinin büyük bir çoğunluğu şu anda, sürücü kartı ve takograf cihazının dahili yığınsal bellek verilerinin düzenli olarak yedeklenmesini zorunlu hale getirmişlerdir. Ayrıca arşivleme ve yedekleme işlemleri firmaların araçlarını ve çalışmalarını takip etmeleri açısından istedikleri zaman gerçekleştirebilecekleri bir uygulamadır.
Yerinde kontroller gelecekte nasıl yapılacak?
Yerinde kontroller, şirketlerin gerekli görülen verileri depoladıkları varsayımına dayanarak gerçekleştirilmektedir. Birçok AB ve AETR ülkesinde veri arşivleme ve yerinde kontrol uygulamaları yasal zorunluluk haline gelmiştir. Tüm ülkelerde çalışmalar devam etmektedir. Kesin prosedürler ilgili makamlar tarafından belirlenmektedir.
Yol kenarı kontrolleri gelecekte nasıl yapılacak?
Kontrol yetkililerinin analog ve dijital takograf kullanımını bir arada içeren sürüşlerde ve sürücü kartlarının geçerliliğinin kontrol edilmesi gibi durumlarda, incelemelerini EU sosyal düzenlemelerine uygun olarak nasıl yapacaklarına ilişkin çalışmalar devam etmektedir.
Sürücü kartı nedir?
Sürücü kartı, EU sosyal yönetmeliğinde belirtilen sürücü ile ilişkili (sürüş ve dinlenme süreleri) verilerin kaydedildiği kişiye özel bir akıllı karttır. Kart kişiye özeldir ve sorumluluğu sürücüye ait olarak, tüm onaylanmış dijital takograf cihazlarında kullanılabilir.
Sürücü kartında hangi veriler saklanmaktadır?
Sürücü kartı, sürücünün tespit edilmesini sağlayan benzersiz bilgileri depolar. Buna ek olarak son 28 iş gününe ait (olayların ortalama sayısına bağlı olarak), aşağıda belirtilen aktivitelere ilişkin veriler kaydedilir.
Sürücü kartımın yada dijital takograf cihazının dahili hafızası dolarsa ne olacak?
Veri hafızasına kaydetme işlemi yığınsal olarak gerçekleştirilir yani, yeni oluşturulan veri kaydedilir ve buna karşılık en eski veri otomatik olarak hafızadan silinir, böylece veri kaydı EU yönetmeliklerine uygun olarak gerçekleştirilmiş olur. Bu nedenle, takograf cihazında ki veriler maksimum 365 gün de bir (AETR belirlenen yasal süre 90 günde de bir), sürücü kartında ki verilerin ise 21-28 günde bir arşivlenmesi gereklidir.
Sürücü kartında depolanan verileri görüntüleyebilir, indirebilir yada çıktısını alabilirmiyim?
Evet, depolanan veriler DTCO ekranında görüntülenebilir ve cihazın yazıcı ünitesi kullanılarak çıktı alınabilir. Ayrıca verilerin indirilmesi, arşivlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla DownloadKey, InspectionKey, TIS-Compact, TIS-Web, TIS-Office v.b. bir dizi araç ve yazılım sunmaktayız.
Eğer geçersiz bir kartla sürüş yaparsam kontrol yetkilileri bunu tespit edebilir mi?
Evet, yetkili makamlar geçerli ya da geçersiz tüm sürücü kartlarını bir veritabanında dosyalayarak tutacaktır. Böylece, hatalı, arızalı ya da kayıp olarak bildirilmiş bir kartın kullanılması durumunda bunun tespiti mümkün olacaktır.
Sürücü kartı ve takograf cihazı dahili belleğinde kayıtlı olan veriler düzenli olarak yedeklenmeli mi?
Evet, ulusal mevzuatlar gereği verilerin düzenli olarak indirilmesi ve arşivlenmesi zorunludur.
Aracımın kontrol yetkilisi tarafından yol kenarı denetimine tabi tutulduğumu nasıl kontrol edebilirim?
Yol kenarı denetimleri, dijital takograf cihazının dahili yığınsal hafızasına ve sürücü kartına tarih ve saati ile kaydedilecektir. Bu sayede söz konusu kontrolün yapıldığı ispatlanabilecektir.
Filo yöneticileri DTCO verilerini değerlendirebilecek mi ?
Evet. Sürücü kartı ve takograf cihazı dahili yığınsal hafızasında ki verilerin ve analog takograf kağıtlarının analiz edilmesini, değerlendirilmesini ve arşivlenmelerini sağlamak için başarısı kanıtlanmış DownloadkKey II, InspectionKey, TIS-Compact, Mobile Card Reader, Crad reader gibi donanım ürünleri ve TIS-Office, TIS-Web gibi yazılım platformu çözümler mevcuttur.
Şirket kartı nedir?
Şirket kartı, DTCO takograf cihazının hafızasında şirketle ilişkili kaydedilmiş verilere, sadece şirket yetkililerinin erişmesini sağlayan elektronik bir akıllı karttır.
Şirket kartında hangi veriler saklanmaktadır?
Şirket kartında detaylı kart tanımlama bilgileri ve şirket hakkında ki veriler saklanmaktadır. Takograf cihazının dahili yığınsal belleğinde ki veriler şirket kartında saklanmaz.
Kimler şirket kartı alabilir?
İlgili yetkili mercilerin belirlediği gereklilikleri yerine getiren tüm firmalar şirket kartı alabilir. Kart başvuruları ve detaylı bilgi ve başvuru için STAUM (Sayısal Takograf Araştırma ve Uygulama Merkezi) web adresini ziyaret edebilirsiniz.
Firmamız birden fazla şirket kartı alabilir mi ?
Evet, şirketlerin birden fazla şirket kartı için başvurabileceklerdir. Konuya ilişkin daha detaylı bilgi yetkili merciler tarafından açıklanacaktır.
Şirket kartını nasıl alabilirim?
STAUM web sitesinden ön başvuru yaparak şirket kartı alabilirsiniz. Detaylı bilgiye staum.tobb.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Birden fazla şirketimiz mevcut, firmalardan birisi için alınacak şirket kartı diğerleri için kullanılabilir mi?
Hayır. Takograf cihazının takılı olduğu aracın ait olduğu şirketin kartıyla veri indirme işlemi gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde indirilen veriler farklı firmalara kaydedilerek veri kesintisi meydana gelecektir.
DTCO'nun hafıza kapasitesi ne kadadır?
Ortalama etkinlik kullanımı ile yaklaşık 28 iş günü sürücü kartına kaydedilebilmekte. DTCO takograf cihazının dahili yığınsal hafıza kapasitesi, aktivitelerin yaklaşık olarak 365 gün kaydedilmesi için yeterlidir.Hız bilgisi kaydı 24 saatlik sürüş süresi ile sınırlıdır ve sadece dijital takograf dahili yığınsal belleğine kaydedilir.
Sürücü kartı yada takograf cihazının dahili hafızası dolarsa ne olacak?
Ortalama kullanım ile veriler, sürücü kartına son 28 gün için ve takograf cihazı dahili yığınsal hafızasına son 365 gün için sürekli olarak kaydedilir. Yeni veriler eskilerin üzerine yazıldığı için başka bir depolama alanına yedeklenmediği takdirde eski veriler kaybedilecektir.
DTCO dijital takografın hafızasında hangi verilerin kaydedildiğini kontrol etmek mümkün müdür?
Evet, DTCO ile veriler görüntülenebilir ve yazdırılabilir. Ayrıca, daha detaylı incelemeler ve değerlendirmeler için veriler harici olarak bir bilgisayara aktarılabilir.
Dahili yığınsal hafıza nedir?
Dahili yığınsal hafıza, takograf cihazının içine entegre edilmiş ve sadece araçla ilişkili verilerin saklandığı depolama birimidir.
Takograf cihazının dahili yığınsal hafızasında hangi veriler saklanmaktadır?

DTCO takograf cihazının dahili yığınsal belleğinde aşağıda ki veriler saklanır:

  • DTCO ve sensör hakkındaki üreticiyle ilişkili bilgiler
  • Araç tanımlama bilgileri (Plaka VRN ve şasi VIN)
  • Olaylar, arızalar, güvenlik elemanları (kodlanmış anahtarlar).
  • Sürücü tanımlamaları (aracı kullanan sürücünün belirlenmesini sağlayan bilgiler ve sürücünün en son kullandığı araca ait bilgiler)
  • Sürücü ve yardımcı sürücü aktiviteleri (sürücü/yardımcı sürücü kart takma ve çıkartma zamanları; sürüş, çalışma, hazır bulunma, dinlenme süreleri ve sürüş mürettebatı durumu)
  • Son 24 saatlik sürüş süreleri için okunan mesafe (gece yarısında) ve hız.
  • Özel kullanım durumları (trenle transfer, feribot).
  • Servisle ilişkili bilgiler (montaj, kalibrasyon, denetim).
  • Kontrol aktiviteleri (kontrol yetkilisinin kimliği ve en son yapılan kontrolün tarih ve saati).
  • Takograf cihazının dahili yığınsal hafızasında ne kadar veri saklanabilir?.
Takograf cihazının dahili hafızası dolarsa ne olur?
Veri hafızasına kaydetme işlemi yığınsal olarak gerçekleştirilir yani, yeni oluşturulan veri kaydedilir ve buna karşılık en eski veri otomatik olarak hafızadan silinir, böylece veri kaydı EU yönetmeliklerine uygun olarak gerçekleştirilmiş olur. Bu nedenle, takograf cihazında ki veriler maksimum 365 gün de bir (önerilen 90 günde de bir), sürücü kartında ki verilerin ise 21 günde bir arşivlenmesi gereklidir.
Takograf cihazının dahili yığınsal hafızası indirilebilir mi?
Evet, indirme arayüzü kullanılarak takograf cihazı dahili yığınsal hafızası harici bir depolama birimine aktarılabilir. Bu işlemin yapılbilmesi için geçerli bir yetkilendirme kartınızın (Şirket, servis ya da kontrol kartı) olması gerekmektedir. Bu indirme işleminin gerçekleştirilmesi için çeşitli (DownloadKey, InspectionKey, TIS-Compact) çözümler mevcuttur.
Dijital takograf ünitelerinin periyodik olarak her 2 yılda bir kontrol edilmesi gerekmektedir. TIS-Web üzerinden bu kontrolleri takip edebilir miyim?
Evet, takograf cihazları her 2 yılda bir yetkili servis tarafından kontrol edilmelidir. Bu tüm AB ülkelerince geçerlilik arz etmektedir.
Dijital takografımı değiştirdim. Takografın içerisindeki verileri yeni takografıma nasıl aktaracağım?
Dijital takograf cihazı değişikliklerinde eski verilerin indirilerek yeni takograf cihazına aktarılması mümkün değildir. Yapılması gereken işlem eski takograf hafızasındaki verilerin indirilerek TIS-Web arşivine eklenmesi. Veriler tarafınızdan indirilemiyorsa veya takograf cihazı arızalı ise tüm hafızanın indirilme işlemi “Onaylı Takograf Servisleri” tarafından gerçekleştirilebilir. Servis listesine “http://www.intermobil.com.tr/servisagi.php?s2=1” adresinden ulaşabilirsiniz.
Sürücü kartı ve Takograf hafızasından verileri indirdiğimde, hafızadaki veriler siliniyor mu?
Dijital takograf cihazları veri indirme işlemi sırasında, sadece kart veya takograf hafızasındaki verilerin kopyaları alınmaktadır. İndirilen verilerin silinmesi veya değiştirilmesi söz konusu değildir.
TIS-Web üzerinde raporlama yaptığımda bazı araç ve sürücülerin raporlarında eksik bilgiler görüyorum?

TIS-Web üzerinde seçtiğiniz bir periyoda ait raporlama yapmak için, raporlama yapılan araç ve sürücünün o periyot için takograf ve kart verilerinin indirilmiş olması gerekmektedir. İndirilmemiş günler bulunduğu için eksik bilgiler görüntülenebilir.

Raporlamak istediğiniz periyoda ilişkin hem sürücü kartı hem de takograf hafızası verilerinin indirilmiş olduğuna emin olun veya indirilmiş verilerin bulunduğu güne göre seçim yapın.

Takograf hafızası verileri farklı şirket kartları ile indirilmişse belirtilen araç için, farklı şirket kartlarıyla yapılan veri indirilme zamanlarına bağlı olarak, bilgi eksiklikleri oluşabilir. Bu noktada kayıtlı bir takografın hep aynı şirkete ait kart veya kartlarla indirilmesi gerekmektedir.